På gång i klubben

Just nu ligger förhoppningsvis våra båtar omsorgsfullt omstoppade inför kommande vinter, men klubbaktiviteten stannar inte för det…

Som ni kanske sett så har Martin Alte och undertecknad inlett ett arbete på hemsidan som förhoppningsvis skall ge oss, och för all del alla andra också som är intresserade, lite mer kunskap och insikt om den båtskatt som medlemmarna förvaltar.

Tills nu har vi fått in bilder och lite historia från 15 båtägare, så nu återstår bara ca 33 båtar till innan vi är kompletta!

För övrigt pågår arbetet för fullt i styrelsen med planering inför nästa års Riva Run&Fun. Det ser ut som vi hamnar på Nacka Strand i Stockholm för vårt basläger, vilket ger möjligheter för utflykter såväl österut i skärgården som in i Mälaren söta vatten västerut.

– Ser fram mot det!

Eder webmaster,
/Olle

Riva Classic 2023 Germany

Våra tyska bröder och systrar ordnar sitt årliga möte.

2023 bestämde dem att hålla 3 floders turen. Med mycken logistisk vånda planerade man en tur på Mainz , Rhein och Mosel.

4 båtar av de 18 hör till Riva Club Sweden, varav en dansk Flemming Madsen , äntligen fick vi träffa Flemming.

På plats är Mårlind. Erlandsson, Strömberg, Madsen och Wadström (fripassagerare)

Vi har idag kommit ca 1/2 sträckan och är ganska utpumpade av att bära bagaget varje dag till rummen.

Men med alla trevliga människor och upplevelser bär vi dem med gott mod.

Kvällen bjuder på middag i Schlossrezidens Reinharthausen.

Fortsättning följer

Vårt fokus i klubben ligger givetvis på våra vackra Rivor från Italien, men Sverige har också mycket att erbjuda när det gäller vackra båtar byggda i mahogny.

För drygt ett år sedan startades ett nytt magasin som heter Båtklassiker. Jag har själv prenumererat sen starten och jag uppskattar deras artiklar som verkligen går på djupet vad gäller såväl båtar som ursprungliga ägare.

Vi har nu fått ett erbjudande från redaktionen som ger oss 20% rabatt på en årsprenumeration (280:- istället för 350:-). Det kommer ut 3 nummer per år och tecknar du en prenumeration före 6/6 så hinner du få sommaren nummer som kommer ut ca 13/6.

Du kan teckna en prenumeration genom att gå in på https://natverkstan.premium.se/tidskrift/batklassiker
och ange kampanjkoden SOMMAR2023.

Ha en fin båtsommar!
/Olle

Avklädd blir klädd, del 2 – Ariston nr 154

Hösten och våren har varit mycket annat att stå i, med bland annat båtmässa i Göteborg. Det har gjort att min renovering gått lite mer på sparlåga men ändå framåt. Det är tur att man inte har någon tidplan utan Rita får ta den tid den hon behöver och hon blir klar när hon blir klar. Fördelen är dock att man får tid att fundera, undersöka och klura på hur man vill lösa olika delar i renoveringen för att båten skall bli så bra renoverad såsom man själv vill ha det.

Sedan sist har däcket fixerats mot spanten. Lite klurigt at få till då man inte vill plocka loss hela däcket på en gång utan att man varsamt fått plocka, öppna upp varje spant mot däcket och fixera det igen med nya inlägg. Kan bara hoppas på att de nya inläggen blir bra nog så däcket håller till skrovet i några år till.

Stringers – ja, de gamla Stringers som satt i båten vara av varierande träslag. Några få i mahogny men en del, som enligt Per Wadström fått fram via våra kollegor i Italien, kallas för ”Spanish cedar (cedrella in Italian)”. Det skall enligt källan där nere vara ett annat namn för mahogny från Afrika och Philippines. Dock har jag mina tvivel om detta verkligen var mahogny som använts. Tror dock att kan vara Ceder trä eller kanske även Cypress som kan ha använts. Alltså för mig inget vidare material utan efter lite funderande så kom jag fram har inget bättre använts bör helt enkelt vanligt furu kunna användas. Köpte några löpmeter av bra kvalitet som jag kapade och hyvlade till rätt dimension. Rätt eller fel, men blev rätt nöjd med resultatet ändå.

Bordläggning – Efter att stringers kom plats var det dags för bordläggningen. Tanken är att lägga 2 lager men 2,5 mm mahogny kryssfanerat samt en 6mm bordläggningsplank i full-längd utanpå det. 2.5 mm mahogny faner fick jag tag på redan förra våren och låg och väntade. Under våren/sommaren kommer en beställning göras av bordläggningen. Mahogny i full-längd går att få tag på hos Abrehamsson i Varekil, Orust. Sen behöver jag hjälp men att klyva och hyvla planken. Något jag tidigare fått hjälp med av Mathias Strömberg. Hoppas han kan hjälpa mig igen.

Att lägga den första faneren i längsled trodde jag skulle var ganska enkelt men tyvärr som vanligt krävde det en hel del passande med att såga hyvla och passa in igen. Nu har jag dock klurat ut hur jag behöver göra så andra sidan kommer kunna gå betydligt fortare. All faner limmas och klamras med 8-10 mm rostfri klammer. Tur man har den bra klammerpistol av god kvalitet för många klammer blir det.

Kourtney Kadashians  bröllop i Portofino 2022

Vad är mer lyxigt än ett bröllop i Italienska orten Portofino.?

Vad är mer ståndsmässigt än att kräva att gästerna gör entré i klassiska Riva båtar.

Spektaklet kan ses på You tube : Kourtney Kardashian wedding

Så byggdes din Riva…

1961 spelade Silvano Marini in en film som visar hur arbetet går till på Cantieri Riva i staden Sarnico vid Lago d´Iseos södra strand. Ett äkta tidsdokument som du nu kan se om du loggar in på medlemssidan.