Lasse Andersson

Äger: Tritone #180, 1962

– Jag började mitt båtliv i mitten av 70 talet med diverse skrotbåtar som lappades ihop o åktes med i Mälaren o skärgården där det fanns massor av mahognybåtar att dräggla över…


Hej Rivakamrater!!

Lasse Maria 70talet

I början av 80-talet som 22åring köptes en lite större motorbåt av märket Seamaster 27fot med deplacementskrov o toppade 6 knop med en liten fordmarin bensinmotor på 50hk. Frugan (Maria) o jag drog ut i skärgården o njöt av den nya båten där vi till slut blev omkörda av div segelbåtar!!

Kränkt som man blev av detta så åkte jag hem o fick tag på en stor perkingsdiesel på 175 hk med tillhörande backslag,slet ut lillmotorn ur båten,sågande sönder botten o började fundera hur man skulle få fast nya motorn, roder axel mm??

Lärde mej att använda div plast väv mm o fick till det tillslut o sjösatte o båten toppade 24 knop!!( dock med våldsamt sprut från fören då skrovet inte var skapat för dessa farter!!

Vi tyckte sedan att det vart lite långt att pendla från Uppsala till skärgården så vi började fundera på kajplats i Stockholm o hittade KMK vid Djurgårdsbrunnsviken som passade oss att pendla till med bil.

Där i hamnen fanns några Rivor under blåa kapell som såg väldigt läckra ut (Kajsers o Lasse Åbergs Aquaramor) ! Men som fattig ung man gick det bara att drömma våta drömmar om dessa o fortsätta kuska med sin familjebåt.

Våren 1996 låg jag över på Arboga statshotell i jobbet o som vanligt köpte jag DN o läste radannonserna ,där det dök upp en annons där det stod: Riva Tritone renov.objekt säljes!!

Med hjärtat i halsgropen slängde jag mej över telefonen o ringde säljaren som visade sig vara ett ombud för ägaren ,en fd Yuppie som lekte med den på 80 talet slut o därefter la upp den vid dåvarande flickväns sommarstuga vid sjön Fryken i Värmland. Åren gick o pressarna blåste av o den blev vattenfylld o frös mm…

Trots den lilla annonsen var vi ett antal som bjöd, men efter att ha längtat efter ett lagom mjukt objekt i vettig prisklass så skulle jag bara ha henne!!! O så blev det!!

Släpade hem den o började fundera hur man rustar en träbåt??

Våren 96 skruvades botten fast o div hål mm lappades, motorerna rustades så att den gick att provköras, HERREGUD vilken båt!!!

Lasse 1

Därefter har hon rustas löpande varje vinter, renskrapad, bytt div virke, nytt däck, sytt ny inredning, ny botten, låtit kroma om alla blankdelar mm.

Under resten av 90 talet o 2000 talet gasade frugan o jag runt i skärgården ca 4 v varje sommar o bara njöt!

Lasse 2