Ariston 154 – Werner Abrahamsson – lite Sipo mahogny

I veckan hämtade jag Sipo mahogny till min Riva hos en av våra medlemmar i klubben, Jean-Olof Abrahamsson. Jean-Olof är 3:dje generationen, AB Werner Abrahamsson som tillsammans med sin fru, far och sina söner driver verksamheten i Varekil, Orust. Jean-Olof är hängiven Riva fantast som gärna hade haft en Riva, men tyvärr hinns inte allt med utan all tid går till företaget. Abrahamsson:s är en av de sista i Sverige 0ch troligen även i hela Norra Europa som fortfarande importerar mahognystock från Kongo och själva sågar, lagrar och säljer på hel längd. Man är sedan länge leverantör till varven på västkusten men levererar även till andra varv och möbelsnickerier i hela Norra Europa. Mer finns att läsa på deras hemsida som alltid är aktuell: Massivträ – AB Werner Abrahamsson Trävaruaffär Sverige

3 generationer Abrahamsson med Jean-Olof till vänster, sina 2 söner samt fru i mitten och till höger är ”gammel” far.

När jag kom på besök hade de plockat fram en hel stock som legat lagrad och nu var lämpligt att användas. Behövde 6,5 meters längder men i hallen låg en kapad stock och på hela 11 meter. Med lite klurande kom vi fram till att från dessa plank skulle vi kunna få ut 4 bord. Så det vara bara att plocka till sig 3 längder i numrerad ordning så att ådringen i varje planka kommer bli den samma i varje bord.

Hela den kapade stocken
11 meter plank på en 7 meters kärra.
Sågen där allt virke kapas till. En gammal tysk trotjänare som fortfarande är i full drift.

Vill man ha virke till sina projekt oavsett om det är Ek, Mahogny eller annat träslag så tveka inte. 3:dje och 4:rde generationen Abrahamsson:s kan lösa det mesta. Har ni dessutom en Riva så kan ni räkna med extra engagemang.