Hösten och våren har varit mycket annat att stå i, med bland annat båtmässa i Göteborg. Det har gjort att min renovering gått lite mer på sparlåga men ändå framåt. Det är tur att man inte har någon tidplan utan Rita får ta den tid den hon behöver och hon blir klar när hon blir klar. Fördelen är dock att man får tid att fundera, undersöka och klura på hur man vill lösa olika delar i renoveringen för att båten skall bli så bra renoverad såsom man själv vill ha det.
Sedan sist har däcket fixerats mot spanten. Lite klurigt at få till då man inte vill plocka loss hela däcket på en gång utan att man varsamt fått plocka, öppna upp varje spant mot däcket och fixera det igen med nya inlägg. Kan bara hoppas på att de nya inläggen blir bra nog så däcket håller till skrovet i några år till.
Stringers – ja, de gamla Stringers som satt i båten vara av varierande träslag. Några få i mahogny men en del, som enligt Per Wadström fått fram via våra kollegor i Italien, kallas för ”Spanish cedar (cedrella in Italian)”. Det skall enligt källan där nere vara ett annat namn för mahogny från Afrika och Philippines. Dock har jag mina tvivel om detta verkligen var mahogny som använts. Tror dock att kan vara Ceder trä eller kanske även Cypress som kan ha använts. Alltså för mig inget vidare material utan efter lite funderande så kom jag fram har inget bättre använts bör helt enkelt vanligt furu kunna användas. Köpte några löpmeter av bra kvalitet som jag kapade och hyvlade till rätt dimension. Rätt eller fel, men blev rätt nöjd med resultatet ändå.
Bordläggning – Efter att stringers kom plats var det dags för bordläggningen. Tanken är att lägga 2 lager men 2,5 mm mahogny kryssfanerat samt en 6mm bordläggningsplank i full-längd utanpå det. 2.5 mm mahogny faner fick jag tag på redan förra våren och låg och väntade. Under våren/sommaren kommer en beställning göras av bordläggningen. Mahogny i full-längd går att få tag på hos Abrehamsson i Varekil, Orust. Sen behöver jag hjälp men att klyva och hyvla planken. Något jag tidigare fått hjälp med av Mathias Strömberg. Hoppas han kan hjälpa mig igen.
Att lägga den första faneren i längsled trodde jag skulle var ganska enkelt men tyvärr som vanligt krävde det en hel del passande med att såga hyvla och passa in igen. Nu har jag dock klurat ut hur jag behöver göra så andra sidan kommer kunna gå betydligt fortare. All faner limmas och klamras med 8-10 mm rostfri klammer. Tur man har den bra klammerpistol av god kvalitet för många klammer blir det.